In vijf afleveringen neemt Harm Walt u mee terug naar het Leerdam van de jaren zeventig. Hierin laat hij zien dat er door de jaren heen een hoop veranderd is in de stad, maar sommige stukjes nog zijn zoals het vroeger was. Een wandeling door de geschiedenis, langs de historische plekjes van Leerdam. Vandaag deel 5.
De wandeling door Leerdam verscheen in december 1997 in zijn geheel in 'Van Stad en Graafschap', orgaan van de historische vereniging Vrienden van Oud Leerdam.
We laten de Westwal achter ons en gaan nu linksaf de Kerkstraat in. Hier was eens de Leerdamse apotheek en later kapsalon Van Doesburg gevestigd. Waar enige jaren geleden garage Ames was, is nu de Hema gekomen. Het poortje van Willem van Oranje is gelukkig nog in zijn oude staat. Maar in de winkel waar eens de gebroeders Snoek hun textiele handelswaar verkochten, worden nu schoenen en kaas verkocht. Het pand is ook niet meer als zodanig te herkennen.
De boekdrukker van de Boogaard, kleermaker de Zeeuw en de schoenen- en textielhandel van Bats zijn verdwenen. Het enige wat we herkennen is de winkel van juwelier Basch. Het hek en de tuin voor de Grote Kerk zijn ook verdwenen.
Gaan we nog even terug naar het begin van de Kerkstraat. Het Veerhuis is er nog, maar er is geen veer meer. Je kunt niet meer overvaren, geen fiets meer huren of stallen, maar nu kun je er pannen-koeken eten. In de hoek was het museum 'Het Poorthuis' gevestigd. Alleen de naam is er nog, binnen is het een bistro geworden. Het Hofje van mevrouw Van Aerden is gerestaureerd. De ingang is gewijzigd door er andere trappen voor te maken. Er komen geen oude dametjes van de trap af en er wonen ook geen vader en moeder meer. Ja, je zal tachtig zijn en nog naar een vader en moeder moeten luisteren. Op het Hofje wonen nu jonge dames en een huismeester met zijn vrouw. En waar vroeger de zogenaamde 'Gang' was en het huis van de vader en moeder, rechts van de trap, worden nu huwelijken voltrokken en vergadert de gemeenteraad.
Op de hoek van de Kerkstraat-Huisgracht is de bakkerij reisbureau geworden en de schoenenzaak van De Leeuw het nu 't Luifeltje, daar kun je koffie drinken. De pastorie staat er nog, maar de bakkerij van De Boef, de daarnaast staande hoeden- en pettenwinkel en ook de zaak van Broest zijn verdwenen. Er zijn andere zaken in gevestigd, zoals de Marskramer, Slijterij van Wingerden en Hamberg dames- en herenkleding nemen hier een groot stuk voor hun rekening.
Snel nog even op de Markt rondgekeken. Eerst maar even daar waar vroeger Harry Kervers zijn speelgoed- en horlogezaak had. Het pand is nu geheel verbouwd. 'Juwelier' staat er op de etalage. De winkel van Van Rij en de fietsenmaker van Tol is één pand geworden. Er is nu een grote zelfbedieningszaak in gevestigd. Naast de supermarkt, daar waar vroeger Reienga garen en band verkocht, is nu een assurantiekantoor.
Het café van Teun Verhoeven is er nog, maar heeft een andere eigenaar. De sigarenwinkel van Sjef Kervers is bloemenwinkel geworden en waar Goof Kool jaren zijn fruit verkocht, hoort nu ook bij de bloemenwinkel. Ook de bakkerij van wed. Boon is gesloten. Daar boven is een steen gemetseld: 'In de Hollandse tuin' staat er dacht ik op.
Hier eindigt de wandeling. Wij beseffen heel goed, dat wij op onze wandeling heel veel zaken overgeslagen hebben, dingen die wij niet weten, maar ook die wij zijn vergeten. Enkele noem ik er: het snoepwinkeltje van Kauffeld op de Egmondkade (nu Meent), het huis van de bekende en nooit te vergeren Dirk Kars, vishandel 'De Oceaan' op de Hoogstraat, de bruggen over de Meentvliet die vernieuw of weg zijn, de katholieke kerk die altijd een eigen pastoor had en zo zijn er nog veel dingen op te noemen. En wat is er na de wandeling weer veel veranderd.