In het voorjaar van 1925 komt er een trein aan op het perron van de stad Leerdam. Aan deze trein hangt een goederenwagon, geladen met huisraad, eigendom van de nieuwe Leerdamse stations-assistent van de maatschappij tot exploitatie der spoorwegen. De inboedel wordt overgeladen op een platte wagen van Toon de Jong, de vrachtrijder, en wordt goed vastgesjord.
De wagen vertrekt naar de Tiendweg. Op de wagen, geklemd tussen zijn vader en zijn grootvader van moeders kant, de riviervisser, zit trots en nieuwsgierig de drie jaar oude Harm Walt. Ze rijden de onverharde, zanderige Tiendweg op; de kleine Harm kijkt met grote ogen naar de villa die hij aan zijn linkerhand ziet, “Villa Berenschot”. Er staan ook enkele barakken; “overgebleven uit de oorlog,” vertelt Toon. Rechts zien ze ‘Patrimonium’, de Talmastraat, de Schoolstraat en natuurlijk de school.
Links verder weg wijst hij op de witglas fabriek. Voor de rest ziet de kleine jongen weilanden, sloten, knotwilgen en koeien. Op de kop van de (Michiel Adriaanszoon) de Ruiterstraat, aan de Tiendweg, staan twee huizen met tuintjes en een ijzeren hek. “Hier is het,” zegt de vader van Harm, “hier gaan we wonen.”
Daarna wordt alles van de platte wagen geladen en het huis binnengebracht. De volwassenen zijn druk met het in orde maken van de kamers. Harm kijkt uit het raam van de woonkamer en heeft uitzicht op hoge bomen en weilanden waar koeien grazen. Als vader de volgende dag naar het station moet om te werken, is door een paar regenbuien de Tiendweg veranderd in een modderpoel. Vader bindt wat kranten om zijn schoenen en neemt er een paar extra mee onder zijn arm, samen met zijn broodtrommeltje en een fles koude thee. Harm kijkt verbaasd naar zijn grote sterke vader en vraagt: “Waarom doet hij dat, met die kranten?” Vader legt uit dat hij zo z’n glimmend gepoetste schoenen beschermt tegen al die modder. “Die andere kranten zijn voor de terugweg.” Na ruim een jaar verhuist het gezin naar de Julianastraat naast de Gasfabriek. Harm vindt het prachtig. Het terrein bij de gasfabriek wordt natuurlijk verboden gebied geacht voor de jeugd.
--------------------------------------------------------------------------------
Politieberichten
HERWIJNEN - Woensdagavond ongeveer half 12 is een luxe auto, komende uit de richting Gorinchem en gaande naar Nijmegen, waarschijnlijk door te hard rijden, in de gevaarlijke bocht bij het huis “den Hoek” omvergeslagen. De inzittende kreeg eenige kwetsuren aan zijn hand. De auto was erg beschadigd. Omwonenden boden direct hulp. Gelukkig, dat de auto omsloeg. Een paar meter verder en de auto was tegen een ijzeren heining gebotst en dit zou zeker voor den berijder noodlottig zijn geweest.
AMEIDE - Woensdagavond ongeveer kwart over 8 deed er zich boven deze gemeente een wonderlijk natuurverschijnsel voor, nl. Een vuurbal schoot langs de lucht, welke een lichte streep achterliet, die wel ongeveer 3 á 4 minuten zichtbaar bleef.
Toen verdween de streep langzaam met een kronkel in westelijke richting. Daar het een prachtige zomeravond was, waren veel menschen buiten en hebben velen het verschijnsel gezien.
RUMPT - Onze rijksveldwachter gaat tot aller spijt ons dorp verlaten en is op verzoek overgeplaatst naar Leerdam. Gedrurende 4 jaar hier als rijkspolitie heeft hij zich doen kennen als een ijverig en plichtbetrachtend politieman.
Wij twijfelen ook niet of al onze inwoners zien hem noode heen gaan. Wij hopen dat het den heer Bijl en zijn gezin in Leerdam goed mag gaan.
RUMPT - Onzen onvergetelijken gemeente-veldwachter den heer Joh. Klop werd verleden week naar Tiel naar het ziekenhuis vervoerd. Doch na nauwelijks twee dagen daar te zijn geweest, overleed de man al.
Wij kunnen de toestand van zijn echtgenoote voorstellen, toen zij die vreeslijke tijding kreeg. Daar zij zelf al bijna 20 jaar ziek en ongelukkig is, kunnen wij dit verlies goed beseffen. 27 Jaar is de brave man hier gemeenteveldwachter geweest en heeft getoond een flink politieman te zijn en alle achting van de inwoners van Rumpt genoot. Zaterdag is het lijk uit Tiel naar Haaften vervoerd en daar aan den schoot der aarde toevertrouwd. Dat hij ruste in vrede is ons aller wensch.