Op 10 juli 1953 werd het 75-jarig bestaan van de N.V. Nederlandsche Glasfabriek 'Leerdam' herdacht. Het Algemeen Handelsblad begint haar verslag van de herdenking als volgt: "Twee feiten hebben het 75-jarig bestaan dat gisteren (10-07-'53) op eenvoudige wijze en in beperkte kring werd gevierd, relëf verleend. Daar was in de eerste plaats de mededeling dat de fabriek voortaan het predicaat 'Koninklijke' zal mogen voeren en vervolgens de opening van het Nationale Glasmuseum, een stichting van grote culturele betekenis."
Maar daarnaast waren er eigenlijk nog twee belangrijke feiten. Dat was de verschijning van een bijzondere foto-introductie met een inleiding van niemand minder dan Prof. Waterink, alsmede de stichting van een zaal, zoals door de Directie toegezegd. Deze laatste feiten werden in de courant niet vermeld. Bij de viering van het jubileum waren op vrijdagmiddag 10 juli 1953 een groot aantal personeelsleden en vele genodigden in de grote zaal van 'De Hoop' (voormalig hotel Polen) bijeenge-komen. De namen van de sprekers vermelden heeft geen zin, maar het waren er velen.
Voor één maken we echter een uitzondering en wel voor de heer ir. C.A. Doets, de toenmalige directeur en dan speciaal voor het slot van zijn herdenkingsrede: "Het is u bekend, dat er in Leerdam een groot gebrek aan geschikte zalen voor allerlei doeleinden bestaat, voornamelijk als men grote groepen personen tezamen wil brengen. Dit is dan ook de reden dat wij u in deze fabrieksruimte moesten ontvangen. Wij willen nu de gelegenheid ten baat nemen om, als blijvende herinnering aan dit jubileum, iets te doen aan het nijpende zalengebrek, althans enigermate tegemoet te komen en wel door deze ruimten op bescheiden, doeltreffende wijze in te richten met de nodige accomodatie, zodat ze goed geschikt wordt voor vergaderingen, concerten, enz."
Het plan werd gerealiseerd, technische gegevens zullen we u besparen. De grote zaal kreeg een capaciteit van 550 stoelen, die opgevoerd kon worden tot 600. In de hal kwamen de garderobe, toiletten, een bestuurskamer en een kassa. De kleine zaal werd foyer. Verder was er een sporthal waarvan druk gebruik werd gemaakt.
Bij de opening kreeg het complex de naam 'De Glashof'. Men wilde namelijk van de naam 'De Hoop' af, die zozeer met het fabrieksgebouw verweven was.
In het begin werd er van 'De Glashof' zeer druk gebruik gemaakt. Wie herinnert zich niet o.m. 'Ein Walzertraum', een operette in drie bedrijven, opgevoerd door het Hoofdstad Operette orkest, of de avond van de 18e november 1958, toen het Rotterdams Opera Koor optrad.
Wat er geworden is van 'De Glashof' is aan velen onzer bekend. In de jaren zeventig kwam het verval; daarnaast liep de belangstelling sterk terug.
Even een korte toelichting.
'De Hoop' was een onderdeel van de N.V. Glasfabriek 'Leerdam'. In bedrijf genomen in 1905, uit bedrijf in 1918. Daarna opgericht tot N.V. 'De Hoop' Eerste Hollandsche Draad- Ornament- en Butaglasfabriek. Nooit in bedrijf geweest. In 1934 werden alle installaties voor oud ijzer verkocht. In de dertiger jaren werd het gebouw ingericht tot Centrale Werkplaats voor jeugdige werklozen.
In 1939 werd 'De Hoop', in de mobilisatie, gevorderd door het Nederlandsche leger. Na de capitulatie van het Nederlandsche leger werd het gebouw overgenomen door het Duitse leger.
In 1946 werd er een 60-70-tal gedemobiliseerde Polen in ondergebracht, vandaar de naam 'Hotel Polen'. Het gebouw werd daarna weer 'De Hoop' genoemd en gebruikt voor kerstfeestviering van het vrouwelijk personeel van de Glasfabriek en voor de avonden van 'Ontwikkeling en Ontspanning'. Daarna werd het 'De Glashof'. Rond 1980 werd het gebouw gesloopt. Rest slechts de herinnering aan 'De Hoop', die aan de Lingedijk naast het huidige Glasmuseum stond en die altijd hoop is gebleven.
--------------------------------------------------------------------------------
Berichten uit de Gecombineerde
Lexmond, 21 augustus: Vreemde gast
Brugwachter Bax, die een dezer dagen van de brug kwam, zag in het weiland een hert. Het dier maakte zich echter uit de voeten nog voordat Bax iemand had kunnen waarschuwen.
11 September, Distributienieuws: Vrije mosterdprijzen
Aangezien voor de oogst van 1948 geen richtprijzen voor geel en bruin mosterdzaad zijn vastgesteld, vervalt ook de maximumprijsregeling voor mosterd.
Geen prijsverhoging van het brood. Alléén zuiver witte brood wordt duurder.
Noordeloos, 18 september: Vissen
Door beroepsvissers in de Waard is een begin gemaakt met de schakelvissen op snoek. De vangst is van dien aard, dat het de moeite waard is uitgevoerd te worden. Door de strenge winters is de visstand op de polders zo goed als nihil.
Leerdam, 7 oktober: Politienieuws
De caféhouder V. alhier deed aangifte van een geval van ladelichting, welke hem circa 47 gulden armer maakte. Velen schijnen de weelde van een 'vrije borrel' niet aan te kunnen.
De politie maakte deze week reeds viermaal proces-verbaal op wegens openbare dronkenschap. Een van deze vier had kans gezien zich dronken te voeren van bijeen gebedeld geld.