Zo tegen 11.00 uur, op die zaterdagmorgen in mei 1955 reden de eerste militaire wagens de straten van de Rooiepannenbuurt in. Even later wemelde het van militairen, mariniers, infanteristen, enz. Commando's weerklonken en even later ging het op weg naar de startplaats. Een en ander trok natuurlijk nogal wat belangstelling van de jeugd, maar ook van de ouderen. Vlaggen werden of waren uitgestoken. Wat was er aan de hand? Waren we weer bevrijd? Nee, maar het was wel feest in Leerdam.
De plaatselijke krant 'De Gecombineerde' had het al aangekondigd: "Naar wij vernemen zijn er dit jaar meer inschrijvingen dan vorig jaar. Verenigingen, Oranjevendels, maar ook veel particulieren, die nog nooit aan de marsen hadden deelgenomen, hadden ingeschreven voor de tiende Glasstadmars."
Op het Voorwaartsterrein aan de Tiendweg, van waar de start zou plaatsvinden, was een startbureau ingericht. Laatkomers konden daar nog even snel een startbewijs halen. Om ongeveer 10.00 uur ging de 40 km ongemerkt van start. Veertig kilometer, het is om te fietsen al een heel eind, laat staan lopen. Dus mogelijk veel werk voor de EHBO-ers van het Rode Kruis.
Overigens hadden vanaf de Tiendweg, de Westwal en de Kerkstraat vele bewonders de vlag uitgestoken. Zelfs de kerktoren deed mee. Voor het Raadhuis stond het zogenaamde 'schavot' opgesteld, want door de burgemeester, gemeenteraad en genodigden zou er een defilé worden afgenomen. En ook onze dochter met haar schoolklas deed mee. Ruim voor de start waren de straten naar het Raadhuis al met rijen toeschouwers gevuld. Sommigen hadden klapstoeltjes meegebracht of een gewone stoel. Weer anderen stonden tegen hekken en huizen aangeleund. Bewoners zaten langs de route, boven voor de ramen. En maar wachten: "'t Is bijna half twee, dus ze kunnen zo komen." Half twee, niets te zien, soms even naar voren dringend voor een beter plaatsje of in de straat om uit te kijken. Wachten duurde toen al net zo lang als nu. Eindelijk kwam er enige beweging. Een motoragent. Ja, de politie en de reservepolitie hadden het er maar druk mee. Eerst het gezelschap van individuelen: een bonte rij van vrolijke deelnemers, met honden, kinder- en bolderwagens, vlaggetjes en ga zo maar door. Daarna ging het eerst echt van start, muziek voorop. Militairen, verenigingen, vendels, scholen en eindelijk de school. En u kent dat wel, medekijkers, van het ene been op het andere, pijn in de rug, stapje achteruit, stapje vooruit. "Zouden er nog veel komen, zou het nog niet afgelopen zijn?"
Eindelijk na bijna twee uur werd de stoet afgesloten door de politie en het Rode Kruis. "Zo, we kunnen thee gaan drinken." Maar dat duurde ook niet lang. "Om hoe laat zou de 5 kilometer terug zijn, waar is de krant met de route en waar komen ze eigenlijk terug? O ja, er moet nog een bloemetje worden gekocht."
Gelukkig was de terugweg van de 5 km via de Stationsweg. Dus na het kopen van een bloemetje naar de Stationsweg. Daar hadden zich al heel wat mensen verzameld waaronder ook enkele bekenden. "Al iets van de 5 km gezien?" "Man hou op", was het antwoord, "Daar doen die kleintjes wel twee uur over, bovendien moet er ook nog worden gerust." Dus we waren te vroeg, ja veel te vroeg. Dan maar weer een eindje lopen, poosje staan, ergens tegenaan leunen, enzovoort. En zo verstreek de tijd en nam de moeheid en rugpijn toe. Maar gelukkig komt overal een eind aan, dus ook aan wachten. Daar kwam de schoolklas, keurig in de maat lopend en zingend. En werden die even flink in de bloemetjes gezet. Nu ging het rechtstreeks naar het eindpunt en wachtte als beloning een echte medaille voor de trotse wandelaars. Dagen daarna hadden we nog pijn in de rug. Maar voor staan, eindje lopen, stapje vooruit, achteruit, leunen, enzovoort werd geen medaille uitgereikt.
--------------------------------------------------------------------------------
Uit de Gecombineerde van 1953
12 September, Culemborg. Aardappeldieven gesnapt
Door de gemeentepolitie werden op de Rijksstraatweg twee inwoners van Culemborg aangehouden die ieder op hun rijwiel een zak aardappelen vervoerden. Gezien het late uur werden de bedoelde personen hierover aan de tand gevoeld en bekenden zij deze aardappels te hebben ontvreemd ten nadele van een in Culemborg wonende landbouwer. De aardappelen werden in beslag genomen en proces-verbaal terzake diefstal opgemaakt.
29 September, Meerkerk
Kapper N. had trek in een visje en trok er met zijn visgerei op uit. Op een gegeven moment raakte hij zelf in het kanaal. De vissen zochten een goed heenkomen en lieten de visser met een nat pak bibberend in zijn hemd staan.
6 October, Arkel. Woningbouw
Verwacht mag worden dat dit jaar in onze gemeente nog met de bouw van een 19-tal woningwetwoningen zal worden begonnen. De voorbereidingen hiervoor zijn reeds in een gevorderd stadium, zodat eerdaags de beslissing hierover zal vallen.
17 October, Leerdam. Nieuwe telefoonaansluiting
Het levensmiddelenbedrijf van de fa. Lemmen, Patrimoniumstraat 31 alhier, is blijkens een advertentie vanaf heden telefonisch bereikbaar.
10 November, Leerdam. Zaagclub in de Technische School
Woensdagavond begint in de Technische School weer de door de Commissie Jeugdzorg georganiseerde zaagclub voor jongens. Vorig jaar heeft deze club, onder leiding van de heer J. Soomer, met veel succes tientallen jongelui een aangename tijdspassering geboden en verwacht wordt dan ook dat dit jaar weer talrijke jongens, die naar een gelegenheid zoeken om hun winteravonden nuttig en aangenaam te besteden, van de partij zullen zijn.
21 November, Achterdijk. Toneel
De toneelvereniging 'Het Masker' aan de Achterdijk heeft in studie genomen de klucht 'Een baby van 1000 weken'. Het paln bestaat om op de zaterdagen 12 en 19 december hiervan een opvoering te geven.
5 December, Leerdam
Regelmatig worden de laatste tijd lantaarns van de electrische straatverlichting vernield, tengevolge waarvan grote schade wordt toegebracht. De politie heeft e.e.a. in onderzoek en zal hierop streng letten.
30 December, Asperen
Woensdag- en donderdagavond hield A.V.V. een instuifavond, waar druk gebruik van gemaakt is. Vele bezoekers gingen met een prijs naar huis, terwijl ongetwijfeld de kas der A.V.V. er wel bij is gevaren.