Inmiddels was het 1946 geworden, de oorlog was voorbij. Maar de gevolgen waren merkbaar op alle mogelijk gebied, zoals onder meer de distributie van levensmiddelen, textiel, schoeisel, enzovoort. Harm, die vrijwel met niets uit Duitsland was teruggekeerd, moest toch weer in de kleren worden gestoken. Op de één of andere manier werd aan hem een zogenaamde battledress (militair uniform) toegewezen. Dat uniform was zwart geverfd en werd tot zondagspak gebombardeerd. Een oude uniformbroek (van de spoorwegen) en een dito jasje met nog wat, via de gemeente, gekregen spullen maakte Harms garderobe compleet. Inmiddels was Harm genezen verklaard, maar hij moest nog regelmatig op controle komen. Bij één van die controles zei de longarts: "Het zou voor jou beter zijn dat je niet rookt." Nu, Harm rookte niet, dus dat was geen probleem
Trouwen
Begin januari was hij weer aan het werk gegaan, en weer aan de Zwartglasfabriek. Maar niet meer als smid, want smeden had men niet meer nodig, maar als bankwerker. De kennismaking met Ria Oosterloo was uitgelopen op verkering en verloving. Er werd zelfs over trouwen gesproken. "Wat trouwen," zei Henk de smid, toen Harm dat vertelde, "leer eerst je vak eens, dat is veel belangrijker." Maar van trouwen zou voorlopig niet veel komen. Leerdam mocht dan niet veel geleden hebben in de oorlog, althans wat vernielingen betreft, woonruimte was er vrijwel niet beschikbaar. Men kon zich wel laten inschrijven, maar alleen als men samen 54 jaar oud was en zover waren zij nog niet. Velen trouwden thuis in, maar er waren ook mensen die vrijwillig een kamer afstonden. Van sommige royale woningen werden kamers gevorderd. Andere jonge echtparen trokken bij kennissen in, zolders werden verbouwd tot woonruimten. Het was vragen, zoeken, teleurstellingen, enzovoort.
De verdiensten (lonen) waren laag, maar men kon kopen wat er op de bon was. En wat was er te koop? Vrijwel niets. Iederéén was even rijk of beter gezegd even arm.
Lichtpuntje
Maar toch kwam er een lichtpuntje. Bert, de broer van Ria, was eveneens op zoek naar woonruimte en hij slaagde. Toen dat alles in kannen en kruiken was, bood de moeder van Ria haar huis, een éénkamerwoning, aan aan Ria en Harm voor inwoning. Zij mochten de keuken en de slaapkamers boven gebruiken. Zelf bleef zij in de kamer wonen, die een uitbouw had om er een ledikant in te plaatsen. De jongelui zouden alléén gebruik maken van de achterdeur, die via een steeg te bereiken was, en Ria's moeder van de voordeur. Maar hoe kwamen ze nu aan spullen? De twee stoelen, het tafeltje en de kachel in de keuken mochten blijven staan. Ook de cocosmat met gat, afgedekt met een matje, mocht blijven liggen. Harm mocht zijn slaapkamerameublement en bed meenemen. Dat was dus al wat. Maar er was natuurlijk veel meer nodig, zoals pannen, borden, lepels, vorken, enz. En het kwam er, van familie en kennissen, vaak spulletjes die jaren op zolder of in een schuur ge-staan hadden. Zoals een blauw pannetje met een gaatje in de bodem. Met een 'stop' (twee plaatjes en een boutje) werd het gaatje gedicht. Het pannetje werd gepromoveerd tot aardappelpannetje.
Mondjesmaat was er ook in de winkels weer wat te koop, vaak verschillend, zoals kopjes en schotels. Ook kreeg men, indien men ging trouwen, extra bonnen voor textiel, e.d. Het was niet veel, maar alle beetjes hielpen en zij waren er blij mee.
Maar er waren nog meer problemen. Kerkelijk zaten zij ook niet op één lijn. In zo'n geval komen er allerlei raadgevers opdraven, lieden waarvan men het bestaan nauwelijks afwist. Maar Ria en Harm losten ook die problemen zelf op.
Trouwen
In juni van genoemd jaar trouwden Bert en An, de broer van Ria met zijn meisje, en een week daarna Ria en Harm. Beide huwelijken werden voltrokken door de burgemeester van Leerdam en kerkelijk bevestigd in de Hoogstraatkerk. Hoe zij aan de trouwspullen gekomen zijn .... dat van Ria en Harm was links en rechts geleend of gehuurd en is nu een verhaal met een glimlach.
--------------------------------------------------------------------------------
Berichten
Er zit schot in - 10 October Leerdam
Aan de Witglasfabriek is deze week een oven in gebruik gesteld. Voor verschillende groepen arbeiders is nu de mogelijkheid weer daar om aan het werk te gaan. Hopen we dat deze oven door meerdere gevolgd zullen worden en binnen niet al te lange tijd de glasindustrie weer op volle toeren zal draaien.
Straatlantaarn misère - 21 October Leerdam
Van bevoegde zijde vernamen wij dat dagelijks storingen door de jeugd aan onze straatverlichting worden veroorzaakt. Na vijf jaar verduistering wordt het weder in dienst stellen van deze verlichting op hoogen prijs gesteld. De jeugd heeft het echter op de straatlantaarns voorzien. Nooit heeft onze hedendaagsche jeugd een normale straatverlichting meegemaakt en schijnt deze verlichting zulk een aantrekkingskracht te bezitten, dat zij als onderwerp van kattekwaad wordt gebruikt. Daarom verzoeken wij alle stadsgenooten, en speciaal den ouders, dringend de kinderen op het onverantwoordelijke van hun daden te wijzen.
Bedankt - 7 November Hoornaar
De heer T. van den Griend, die was benoemd tot watermolenaar voor het waterschap 'De Overwaard' met als standplaats Kinderdijk, heeft voor deze functie bedankt.
Noodparlement - 10 November Hoogblokland
Op dinsdag 13 november a.s. komt het Bloklands noodparlement voor de eerste maal in openbare zitting bijeen onder leiding van burgemeester F. den Hartog.
Agenda: 1. Beëdiging en installatie Raadsleden; 2. Benoeming Wethouders.
Gemeenteraad - 14 November Leerdam
Vrijdagavond kwam de tijdelijke gemeenteraad voor de eerste maal bijeen. In verband met het ontbreken van een Raadzaal vond deze plechtigheid plaats in de Secretarie. Van de dertien benoemde raadsleden heeft den heer G. 't Lam zijn benoeming niet aanvaard, terwijl de heer D. van Rij wegens ziekte afwezig was, zodat in totaal elf edelachtbaren zich om de tafel schaarden.
Scabies - 15 December Culemborg
De aandacht wordt erop gevestigd, dat de scabiesbestrijding, die aanvankelijk was stopgezet, thans weer is aangevangen. Wij vestigen er nogmaals de aandacht op, dat de behandeling plaatsvindt in het Badhuis bij de Gasfabriek op iederen Dinsdag, Donderdag en Vrijdag van 9.30-12.00 uur en van 13.30-17.00 uur. De behandeling is gratis. Zij die lid zijn van het ziekenfonds, hetzij verplicht of vrijwillig, worden verzocht om hun ziekenfondskaart mee te brengen.
Moordpartij - 30 December Gellicum
In de nacht van 24 op 25 december heeft alhier een ware moordpartij onder de schapen plaats-gevonden. Honden zijn hiervan de oorzaak. Van van V. waren er zes schapen gedood, van de landbouwer van T. drie en van de landbouwer van H. uit Asperen negen.
Van den landbouwer van O. waren eenige dagen tevoren reeds drie schapen verscheurd. Men vraagt zich af of hier dezelfde moordenaars aan het werk zijn geweest. Terstond volgde aangifte bij de politie, die ter plaatse verscheen met de speurhond van de heer de Waard uit Waardenburg, die in dit geval echter niet veel kon uitrichten.