Op de avond van de 5e maart 1956 was er in de foyer van de 'Glashof' een bijeenkomst van de Bedrijfsbeschermingsdienst van de Glasfabrieken.
Harm, die als EHBO'er aan deze dienst verbonden was, was daar op die avond niet aanwezig. Wie schetst dan ook zijn verbazing toen Geert de melkboer, de andere dag vroeg: "Ook nog bij de brand geweest?" "Brand, nee ik weet van niets", antwoordde Harm. Maar wat was, bij nadere informatie, het geval. Op de hierboven genoemde bijeenkomst sprak kolonel Sluyters uit Gorinchem en het ging onder meer over brand. De kolonel was nauwelijks uitgesproken, toen de telefoon ratelde en er gemeld werd: "Brand in de glasmagazijnen van de Witglasfabriek."
En nu volgen we het verslag van de OBG (Onze Bedrijfs Gemeenschap) enigszins ingekort van maart 1956.
De leden van de bedrijfsbrandweer kregen opdracht zich ten spoedigste naar hun post te begeven. Gevolgd door de stadsbrandweer, die eveneens op deze bijeenkomst aanwezig was. De bijeenkomst werd voortijdig beëindigd waardoor ook de overige BB-leden konden worden ingezet. In eerste instantie was er nog hoop dat men het vuur tot de benedenverdieping kon beperken. Een inspectie van beide brandweercommandanten, voorzien van zuurstofmaskers, wees uit dat op dat moment nog geen gevaar voor de bovenliggende kantoren bestond. De hoop bleek echter ijdel te zijn, toen felle steekvlammen de bovengelegen kantoren aantastten. In no time stond toen de hele kantoorverdieping in lichter laaie en hoog loeiden de vlammen boven de daken, een enorme vonkenregen ten gevolge hebbend, die gevaren opleverde voor het tegenoverliggende kantoorgebouw. Intussen hadden de brandweren versterking gekregen, eerst van de brandweer van Asperen en Meerkerk en daarna van Gorinchem. Met vereende krachten lukte het, door het leggen van een watergordijn, de vuurhaard te lokaliseren en de belendende kantoorgebouwen te behouden. Van de kantoorgebouwen boven de glasmagazijnen was intussen niet veel meer overgebleven dan een rokende puinhoop, waarvan de nablussing tot in de morgenuren voortduurde.
In de glasmagazijnen was een grote hoeveelheid door de brand verloren gegaan. Nog in de nacht werd er onder leiding van de toenmalige directeur ir. Doets een voorlopige 'plan de campagne' opgemaakt om de ontstane moeilijkheden zo snel mogelijk het hoofd te kunnen bieden. Over de oorzaak van de brand tast men nog altijd in het duister en alle geruchten die aldra de ronde gingen doen, zijn loze geruchten gebleken. Een groot geluk bij alle narigheid is, dat de productie door de brand geen enkele stagnatie heeft ondervonden. De gezamenlijke brandweren hebben dan ook gewerkt als leeuwen om het vuur zo snel mogelijk meester te worden. Weer is bewezen van welke enorme betekenis een goed uitgeruste en getrainde brandweer voor een bedrijf is.
Moge overigens de rode haan nu elders zijn lusten gaan botvieren. Wij hebben ons portie voor - laten we zeggen - de eerste dertig jaar nu wel ruimschoots gehad, dachten we zo.
Tot zover de OBG.
Deze brand bracht heel wat veranderingen met zich mee. Eerst werd tussen de beide fabrieken Wit- en Zwartglasfabriek een houten noodgebouw neergezet, de IBM werd voorlopig verplaatst, enzovoort. Intussen werd een deel van het restant van de afgebrande kantoren weggebroken, waarbij ook het torentje met de 'Huttersklok' verdween. Afdelingen werden verplaatst en opnieuw ingericht. De voorgevel kreeg een totaal ander gemoderniseerd beeld en ga zo maar door.
--------------------------------------------------------------------------------
Krantenberichten
Leerbroek, 19 oktober. Paardenmonstering
Op de zaterdagmorgen gehouden paardenmonstering waren een achttal exemplaren aangevoerd. Er werd veel gedraafd en nauwkeurig bekeken, maar er werd niet verkocht.
Kedichem, 4 november. Klaproosdag Dag der Dankbaarheid
Op 13 november a.s. is er weer een collecte voor het Oorlogsgraven Comité. Kedichemmers helpt deze Klaproosdag te doen slagen. Koopt een Klaproos en toont hierdoor, het enorme offer, hetwelk onze Geallieerde vrienden brachten, niet te zijn vergeten.
Leerdam, 22 november. Vroeg ijs
De vorst van de laatste dagen, begunstigd door windloosheid, heeft de oppervlakte van vele wateren reeds doen verstijven. Op de ijsbaan aan de Parallelweg was er zondagmiddag reeds een druk vertier van grote en kleine kinderen die de kracht van het ijs wilden beproeven.
2 December. Distributienieuws
In maart kolen zonder bon? De definitieve beslissing omtrent de opheffing van de kolendistributie is ten departemente nog niet gevallen. Wel wordt ernstig overwogen op welk tijdstip hiertoe zal worden overgegaan. In de loop van 1949 wordt in het kader van de voorbereidingen der Economische Unie met België en Luxemburg gestreefd naar een volledige afschaffing der distributie.
Herwijnen, 18 december. Een schadepostje
Een stier van de vereniging tot aanhouden van stamboekstieren trok een dezer dagen zijn neusring zodanig door zijn neus, dat deze een gespleten neus kreeg.
Wegens de moeilijkheid van operatief ingrijpen bij een dergelijk dier werd hij, op advies van de dierenarts, verkocht voor de consumptie.