Hoe was het nu met de werkgelegenheid gesteld direct na de Tweede Wereldoorlog?
Maar werpen we eerst een blik terug, dan lezen we op 23 september 1944 in de Voorlichter het volgende bericht 'De Leerdamsche industrie op non-actief'. Tengevolge van de brandstofschaarste heeft de Glasfabriek de ovens gedoofd. Ook bij Varsseveld staan de machines stil.
Eerst op 10 oktober 1945 komen we het volgende bericht, in dezelfde krant, tegen: 'Er zit schot in'. Aan de Witglasfabriek is deze week een oven in bedrijf gegaan. Voor verschillende groepen arbeiders is nu de mogelijkheid weer daar om aan het werk te gaan. Hopen we dat deze eerste oven door meerdere gevolgd zal worden en binnen niet al te lange tijd de glasindustrie op volle toeren zal draaien.
Reeds op 21 oktober 1945 werd bij de Vereenigde Glasfabrieken (de Zwartglasfabriek) een oven met daaraan een zesarmige Owensmachine (flessenmachine) in bedrijf gesteld. Gestart werd met z.g. half wit (olieflessen).
Door tekort aan personeel stagneerde de uitbreiding. Dit probleem werd opgelost door het in dienst nemen van een 60-70 tal gedemobiliseerde Polen. Deze mensen werden ondergebracht in de voormalige glasfabriek 'De Hoop'. De Hoop werd nu hotel Polen. In de loop van 1947 werd ook de tweede oven in bedrijf genomen, zodat op dat moment twee zesarmige flessenmachines in bedrijf waren.
De vraag naar flessen was zo groot, dat de chauffeur van de brouwerij Heineken de flessen zelf, zonder dat deze op kwaliteit beoordeeld waren, inpakte.
In 1948 werd de brug, die de nieuwe fabriek, destijds LI geheten, met de oude fabriek, destijds LII geheten, gesloopt. Deze brug werd vervangen door een nieuwe, maar nu dichte gang. In de LII werd in juli 1948 een oven in bedrijf gesteld met daaraan een viertal flessenmachines.
In oktober 1945 werd er aan de Witglasfabriek weer een oven in bedrijf genomen, spoedig gevolgd door een volgende.
In november 1945, begin 1946 waren er voor zover bekend, in de z.g. nieuwe fabriek twee wannen (ovens) in bedrijf. Een witte wan, waaraan men kelken, bekers, e.d. maakte, maar waar ook persen en halfautomaten aan stonden. Aan de bruine wan (oven) stonden Rorrants en Monusch machines (flessenmachines), maar er waren ook z.g. flessenplaatsen. Hier werden kleine en grote flessen met de mond geblazen.
In de oude fabriek, aan de potovens, werd voornamelijk handwerk in kristal vervaardigd: kelken, bekers, maar ook allerlei siervoorwerpen.
In oktober 1946 verscheen de eerste O.B.G. (Onze Bedrijfs Gemeenschap), het mededelingenblad voor het personeel van de N.V. Ned. Glasfabriek 'Leerdam' en de N.V. Vereenigde Glasfabrieken in Leerdam.
De personeelsterkte was toen, volgens het eerste nummer van de O.B.G., meer dan 1200 personen.
Bij Varsseveld (E.M.B.A.) sluit men in de oorlog 1940-'45 een moeilijke periode af. Een periode waarin de werkgelegenheid zo krap was dat men soms, om ontslagen te voorkomen, om de week werkte.
In 1947 werkten er nog slechts 279 mensen. Men produceerde er kisten voor grote frisdrankfabri-kanten en broeiramen. Maar deze kisten en ramen werden vervangen door kunststof en aluminium.
Varsseveld komt in die jaren, direct na de oorlog, moeilijk van de grond. Maar men gaat vernieuwen met, althans voorlopig, succes.
--------------------------------------------------------------------------------
Berichten
13 Juli Leerdam
De lauwerkrans welke 'Kunst, Liefde en Vriendschap' op het concours van haar zustervereniging 'Aurora' behaalde is tentoongesteld in de etalage van Sigarenmagazijn J.W. Jacobs.
13 Juli Culemborg Hersenschudding
Bij gymnastiekoefeningen kwam mej. T.S. zoodanig met haar hoofd met de grond in aanraking, dat zij bewusteloos bleef liggen. De ijlings ontboden geneesheer constateerde een hersenschudding.
23 Juli Haaften Staking
Ons dorp heeft ook zijn staking. Donderdagmorgen zijn de arbeiders der N.V. Steenfabriek v/h van Lookeren Campagne in wilde staking gegaan over een arbeidsgeschil. Vrijwel het geheele personeel is bij deze staking betrokken en het bedrijf ligt geheel stil. De staking verloopt rustig.
1 Augustus Leerdam
Men bericht ons dat onze stadgenoot Jan de Vries tijdens de bezettingsjaren het zijne ertoe heeft bijgedragen om het leed van onze Joodsche landgenoten te verzachten. Een dezer dagen werd hij vereerd door toezending van een oorkonde, uitgereikt door het Joods Nationaal Fonds. Deze oorkonde ging vergezeld van een schrijven waarin mededeeling gedaan werd, dat te zijner eere in Palestina een boom geplant was, als dankbaarheid voor zijn werk.
1 Augustus Kedichem
Zaterdag a.s. hoopt de oudste inwoner onzer gemeente, dhr. P. Muilwijk, zijn 90sten verjaardag te gedenken. De oude baas is nog kerngezond en maakt nog dagelijks zijn wandeling. Het zal den krassen grijzaard dien dag zeker niet aan belangstelling ontbreken. Ook van dezen plaats onze gelukwenschen.
8 Augustus Ameide
Zaterdag j.l. had een negenjarig zoontje van J. Westerhout uit Rotterdam, dat bij familie op bezoek was, het ongeluk met een rijwiel te vallen, waardoor hij zijn rechterarm brak. Dr. N.A. Jesse verleende geneeskundige hulp.
Distributienieuws Inleveren bon sinaasappelen
In aansluiting op het bericht betreffende het verkrijgbaar stellen van sinaasappelen voor kinderen geboren in 1942 of later, kan worden gemeld dat tot uiterlijk donderdag 22 augustus bon 007 Algemeen bij den detaillist moet worden ingeleverd.