De school stond aan de Nieuwstraat en kwam aan de achterzijde uit in de Brugstraat. Hij was gebouwd in 1875 als openbare lagere school. Na het bouwen van een nieuwe school werd de zogenaamde Nieuwstraatschool in gebruik genomen voor andere doeleinden. Zo was er onder meer de avondvaktekenschool, één lokaal was stempellokaal (voor de werklozen) en valk voor de W.O. II werd er het distributiekantoor gevestigd.
Na de WO II werden er allerlei verenigingsactiviteiten in gehouden, zoals de oefeningen van de transportcolonne van het Rode Kruis. Ook was er enige tijd een bejaardensoos in gevestigd. De school stond waar nu de Markthof is.
Blauwe overall
Naar de avondvaktekenschool gingen alléén die jongens die overdag met een blauwe overall liepen en die dus handmatig bezig waren. "Deze leerlingen werkten 8,5 uur per dag en daarna gingen ze van 19.00 tot 21.30 uur naar de avondschool. Men werd daar vier avonden per week verwacht. Dinsdagavond was vrij, maar dan was het catechesatieavond."
Harm was niet op de ambachtsschool geweest en moest beginnen in klas 1. Anderen die wel de ambachtsschool hadden gehad mochten direct naar de vierde klas. Achtereenvolgens waren directeur van de avondvaktekenschool de heren C. Smit (ook directeur Christelijke werkplaats voor jeugdige werklozen), J. Huizer en S. Romkes. De lokalen waren matig verwarmd. Niet dat het er koud was, maar erg behaaglijk was het er niet. Bovendien waren de lokalen slecht verlicht, men maakte nog steeds gebruik van gasverlichting.
Bekogelen
Les werd er gegeven in hand- en vaktekenen, meetkunde, algebra, rekenen en nederlandse taal. Nu zou men verwachten dat jongelui die er reeds een dag van 8,5 uur hadden opzitten, 's avonds aan het eind van hun latijn waren. Maar niets was minder waar. Bij de groenteboer, tegenover de school, werden handenvol spruiten meegenomen. Men bekogelde hiermede, met min of meer succes, de gaslampen. Of soms kwam er een rode kool of knolraap de klas inrollen.
Bij de tekenlessen stonden de leerlingen achter tafels, waarop de tekenborden lagen. Deze tafels stonden achter elkaar, men keek dus tegen de rug van een medeleerling aan. Je rook ook direct wat hij had gegeten, bruine bonen, uien of kool.
Over de avondschool zou nog heel veel te vertellen zijn, maar dat is niet zo interessant. Wel dat Harm de school vijf winters aanéén bezocht. Eind 1937 kreeg Harm officieel de status van leerlingsmid. Ook leerde hij daar zijn latere vriend Huub kennen, die vlakbij de avondschool woonde. Huub was leerling glasslijper.
--------------------------------------------------------------------------------
Krantenberichten uit 1939
7 januari:
Het aantal werklozen bedroeg verleden week 791 tegen 773 in de week daarvoor.
Luchtbeschermingsdienst
Woensdagavond werd voor het personeel, ingedeeld bij de luchtbeschermingsdienst, in het gebouw 'Tavenu' alhier, een causerie gehouden over den chemische dienst, beschermende middelen, enz. door den heer L. Koremans uit Den Haag, adjunct-inspecteur voor de bescherming van de bevolking tegen luchtaanvallen. De zaal was behoorlijk bezet toen den burgemeester de E.A. heer 't Hanenmaayer om ruim 8.00 uur de vergadering opende en het woord gaf aan den heer Koremans.
11 januari:
'Prins Bernhard'
De Chr. Wandelsportvereniging 'Prins Bernhard' heeft de wintermaanden benut om den grondslag van de vereeniging te verstevigen. Zoo werd dezer dagen een commissie van toezicht benoemd bestaande uit de heren Adj. van Ooyen, Dr. Jonkers en de heer Kuithof. Ongetwijfeld zal dit besluit bijdragen tot meerderen bloei der vereeniging.
17 januari:
Post-, Telegraaf- en Telefoondienst
In verband met een luchtbeschermingsoefening zullen op 19 januari a.s. de brieven tussen Schoolstraat, Boëtiusstraat, Lingedijk, Hoogstraat en Station des avonds een uur vroeger worden gelicht.
19 januari:
De gevaarlijke bananenschil
Zaterdagavond had het zoontje van de fam. L., Nieuwenhuijzenstraat, het ongeluk een gat in zijn hoofd te vallen, doordat hij uitgleed over een bananenschil. Dr. Brakenburg verleende geneeskundige hulp.
21 januari:
Hondenbelasting
Zij, die in het bezit zijn van een hond en voor het belastingjaar 1939 nog geen hondenbelasting hebben betaald, worden alsnog in hun eigen belang aangeraden, daarvan ten kantore van de gemeente, ontvanger aangifte te doen voor 1 febr. a.s.