Het zal Hemelvaartsdag 1941 of 1942 zijn geweest. In ieder geval was het de laatste fietstocht, ofschoon men dat op dat moment nog niet wist. Een stel uit Werkendam, dat men al eens eerder ontmoet had, zou in Woudrichem op de Leerdammers wachten.
Dus het werd vroeg opstaan en vroeg vertrekken. Vertrekpunt was de Leerdamse Kerkstraat, richting Gorinchem en daarna met het overzetveer naar Woudrichem. De Werkendammers waren er al. Daarna via Drongelen over de Bergse Maas naar Drunen.
De Werkendammers wisten uitstekend de weg, dus de heenreis was, mede door het prachtige weer, 'een fluitje van een cent', zoals het weleens wordt gezegd.
Via verschillende binnenwegen kwam men bij 'De Rustende Jager', een soort restaurant. Daar kende men hen, want daar waren ze al enkele malen geweest. Ze werden dan ook door een wat oudere dame hartelijk verwelkomd. De fietsen werden vlak bij een waterput geparkeerd. "Wij houden de zaak wel in de gaten" zei de zoon van de eigenares. Afgesproken werd dat ze ongeveer om één uur terug zouden zijn. Na nog een kopje bramenthee (surrogaatthee) te hebben gedronken, trok het gezelschap de Drunense duinen in.
Om één uur, het ene stel wat eerder dan het andere, waren ze allen weer bijeen om een zelf meegebracht broodje te eten en bramenthee te drinken. Daarna werd er in de omgeving van 'De Rustende Jager' gewandeld, gediscussieerd (natuurlijk over de oorlog) en bij terugkomst surrogaatlimonade gedronken. Om een lang verhaal kort te maken, de dag vloog om, zoals iedere dag snel ging. En morgen, vrijdag, moest iedereen aan het werk of naar school.
Was de heenreis vlot verlopen, de terugreis zou met hindernissen gaan. Eerst reden ze ongeveer één uur de verkeerde richting uit, daarna kreeg Anneke een lekke band. Dus het werd omrijden en de band lappen. Dat laatste betekende niets, daar was op gerekend. Maar daarna kreeg Harm een lekke band en dat gaf meer problemen. De binnenband was meerdere malen gelapt en daar kon bijna geen lapje meer bij. Ja wat wil men, de banden waren op de bon. Dat wil zeggen, alléén wanneer men een toewijzing kreeg van het distributiekantoor, kan men een binnen- of een buitenband kopen. Maar daar kwam men niet voor in aanmerking. Men moest de fiets alleen voor zakelijk gebruik of om naar het werk te rijden nodig hebben.
--------------------------------------------------------------------------------
Krantenberichten uit 1940
Hoog bezoek. Woensdagmorgen heeft Z.K.H. Prins Bernhard een bezoek gebracht bij verschillende militaire afdelingen welke hier en in de omgeving zijn ondergebracht. Z.K.H. inspecteerde de troepen en bezichtigde verschillende bivaks. De prins was vergezeld van generaal Van Andel, zijn waarnemend adjudant overste Phaff en verschillende hooggeplaatste officieren. Na een kort verblijf vertrok het gezelschap naar Vuren en Gorinchem.
Pad over de Linge. Vrijdag, gisterenmorgen, lag de Linge bij het Leerdamsche veer geheel dicht. De veerboot ging niet meer over. Zij die aan de overkant moesten zijn, konden echter over het ijs lopen, dat hier overal sterk genoeg bleek.
Jongetje bijna verdronken. Het zesjarig zoontje van den varkenshandelaar C.V. was nabij de ouderlijke woning in een bijt gevallen, toen hij zou trachten een snoek te grijpen. Gelukkig kwam tijdig hulp opdagen, want anders zou de snoek Josje gepakt hebben, in plaats van Josje de snoek.
Schoorsteenbrand. Woensdagmorgen omstreeks 10 uur ontstond bij W. in de Burgemeester Jeckelstraat een schoorsteenbrand. Door zout in de kachel te gooien werden de vlammen gedoofd.
Bijzondere gebeurtenis. Bij Gebr. Timmer, Recht van ter Leede 30 te Leerdam, heeft een schaap vijf jongen ter wereld gebracht. Deze gebeurtenis kan als zeer bijzonder vermeld worden. Over het algemeen krijgen schapen ten hoogste drie jongen. Deze Leerdamse vijfling verheugt zich dan ook nu reeds in een zeer groote belangstelling.
Brand. Maandagmiddag ontstond er een binnenbrand in het nieuwe gedeelte van de Witglasfabriek. Met eenige stralen van de fabrieks- en gemeentebrandweer was men de brand binnen een tiental minuten meester. Het werk ondervond geen vertraging.
--------------------------------------------------------------------------------
De foto op deze pagina is afkomstig van Marius Willemsen. Net als in het begin van 1940 was ook met de Kerstdagen van 1938 de Linge bij Leerdam compleet dichtgevroren. Het kleine ventje op de foto is Marius zelf. Aan de linkerkant van de foto zijn de contouren van Leerdam te zien.