In 's-Hertogenbosch deed men al het mogelijk om het repatrianten naar de zin te maken: gratis bioscoopkaartjes, excursies, enzovoort. Harm hield steeds contact met de leiding van de opvang in de school in de Siep. Want je weet maar nooit. En jawel hoor, op woensdag 27 mei 1945 was er bekend gemaakt 'dat er vrijdagavond 5 juni een boot, komende uit Waalwijk, naar Rotterdam zou varen'. Deze zou ook in Gorinchem aanleggen. Dat was dus de kans om thuis te komen.
Er werd dus, onder dank, afscheid genomen van de familie. En voor de zoveelste keer ging Harm op weg naar de Siep. Maar hij kwam niet ver. Want toen hij wakker werd, lag hij in een noodziekenhuis in de Siep. Een verpleegster die naast zijn bed zat zei: "Zo, zo, dat wordt tijd, één dag en één nacht slapen is wel genoeg." Harm werd door een arts onderzocht. Deze zei niet meer dan: "Veel rusten, voorlopig in bed blijven en medicijnen innemen."
Wat nu? Vrijdagavond 5 juni ging de boot. Van de dokter kreeg Harm geen toestemming om met de boot mee te gaan. Wel had hij gezegd: "Bij thuiskomst moet je je direct onder behandeling van de huisarts stellen." Enkele Leerdammers, die ook met de boot naar huis gingen, kwamen Harm bezoeken. Ze zeiden: "Wij laten je niet in de steek en komen je halen." Op vrijdag werd Harm 's avonds door enige mannen met pak en zak, via een geopend raam, naar buiten geholpen en min of meer naar de boot gedragen. Op de boot ontmoette Harm verschillende bekende Leerdammers. Even na tien uur vertrok de boot. De hele nacht werd er gevaren en ergens ging het door sluizen en werd er geschut. De meeste passagiers waren aan dek of liepen heen en weer. Harm bleef benedendeks, waar hij niet de enige was. Vroeg in de ochtend passeerde de boot Woudrichem, vanaf de wallen werden ze toegezwaaid. En in de verte lag Gorinchem. De boot meerde in Gorinchem af en zij die in de buurt van Gorinchem woonden gingen van boord, ook de Leerdammers. Daar zaten ze dus vlakbij huis, maar nog niet thuis.
Men zegt wel eens: "De wonderen zijn de wereld nog niet uit." Zo was het ook hier, want wie scherts de verbazing van de Leerdammers toen de vrachtwagen van de groentenhandelaar Spiering uit Leerdam kwam aanrijden. De wagen was geladen met ledige kisten, want ergens moesten er aardappelen opgehaald worden. De chauffeur, de zoon van de groentenhandelaar, was onmiddellijk bereid om naar Leerdam terug te rijden. De kistjes werden afgeladen en de weinige spullen van de repatrianten opgeladen. Even later ging het richting Leerdam, door Gorinchem, de Arkelsedijk, via Arkel en de Lingedijk naar Leerdam. Ondanks het feit dat ze naar huis gingen was de stemming gedrukt. Ieder had zijn eigen gedachten en was gespannen.
Op het Dr. Voogdplein, voor de winkel van de groentenhandelaar, werd het stel afgezet. Een ieder ging zijns weegs en Harm bleef alleen achter. Totdat de wijkverpleegster, zuster Geesje, op haar fiets aankwam. Ze stopte en leende haar fiets aan Harm. In Leerdam wist men reeds, vermoedelijk via het Rode Kruis, wat er met Harm aan de hand was. Ook ontfermde de zuster zich over Harms spullen. Om ongeveer tien uur 's morgens arriveerde Harm thuis. De deur was open, maar er was niemand. Moeder was boodschappen doen, voor zover er al wat te koop was, in het kruideniers-winkeltje op de hoek. Het werd een emotioneel weerzienop die zesde juni 1945, ook met vader en zus.
Die morgen ging Harm met buurjongen Piet, ook een voormalige dwangarbeider, naar de stad op zoek naar, ja naar wat eigenlijk? Dat liep op een teleurstelling uit. Thuisgekomen zat de huisarts al op Harm te wachten. Na een uitgebreid onderzoek stelde deze vast, dat er iets met de longen was. De arts schreef, om te beginnen, zes weken rust voor.
--------------------------------------------------------------------------------
Berichten uit 1945
Uit 'De Voorlichter' Streekblad voor de Vijfheerenlanden, Neder-Betuwe, Tieler- en Bommelerwaard. Verschijnt tweemaal per week:
4 juli, Politieberichten Leerdam
Van politiezijde wordt er met nadruk op gewezen, dat men zich moet gewennen aan de naleving van Wet en Verordening.
Weegens strooperij van appels is door de politie een viertal personen aangehouden. Proces-verbaal is tegen deze personen opgemaakt.
Door de politie zijn aangehouden een vijftal personen, die achter het Spartaveld, telefoonpalen hadden ontvreemd. Het ontvreemde hout is in beslag genomen en proces-verbaal opgemaakt. Hierbij wordt opgemerkt dat de politie opdracht heeft tegen diefstal en vernielingen op te treden.
14 juli, Leerdam
Centrale keuken. Naar wij vernemen blijft de Centrale Keuken nog een week langer leven beschoren. Doordat er niet voldoende deelname is zou hij gesloten moeten worden. Maandag is er weer bonnenverkoop en is de keuken voor iedereen opengesteld.
21 juli 1945, Algemeen
Brood van de bon af. De geallieerden verschaffen ons voor juni, juli en augustus ongeveer 120.000 ton tarwe per maand. Meer dan noodzakelijk werd geacht om het peil van gemiddeld 2000 cal. te bereiken. Deze voorraad zal worden aangevuld door invoer van 200.000 ton tarwe, alsmede aanzienlijke hoeveelheden gerst, haver en mais. De Directeur-Generaal van de Voedselvoorziening verwachtte, dat er voldoende graan in Nederland zal zijn om het brood buiten de distributie te doen vallen.
1 augustus, Koninginnedag Leerdam
Zooals uit dit blad voorkomende advertentie blijkt, gaat de historische optocht op het Koninginnefeest door. Als historisch gebeuren heeft men gekozen: 'De Blijde Incomste van Vrouwe Jacoba van Beieren in 1417 in haar trouwe steede Leerdam'.
Zooals de voorzitter der Oranjevereeniging in haar laatste vergadering al uiteen zette, wil men geheel Leerdam aan dit gebeuren doen deelnemen.
Overhandiging der stadssleutels aan de poort, trouw zweren der bezetting, ontvangst door de geestelijkheid, verwelkoming door het gemeentebestuur, huldebetuiging der bevolking, enz.
Meer dan 200 personen kunnen aan de intocht deelnemen, zoodat er voor elk wat wils voor oud en jong voor elke beurs een rol te vervullen valt. De Oranjevereeniging hoopt op aller medewerking.
4 augustus, Gas weer terug, Leerdam
Na een lange periode zonder gas, komt het gas weer in de buizen. 't Is te hopen dat de Gasfabriek spoedig en onbeperkt zal leveren.