De Gecombineerde van 3 februari 1953 opent op de voorpagina met het volgende artikel: "Nederland overweldigd door de oude erfvijand. Dijken en zeeweringen bezwijken onder de vloedkracht. In de avonduren van zaterdag 31 januari keerde nationale vreugde in nationaal leed. Op deze dag, de geboortedag van onze kroonprinses, werden honderden en honderden Nederlandsche gezinnen in diepste ellende gedompeld."
Leerdam bleef gelukkig gespaard. Harm kan dus niet over deze nationale ramp meepraten. Wel kan hij u zijn eigen belevenissen vertellen.
Het had de hele morgen al flink gewaaid en geregend. Harm was blij, het was zaterdag, dat hij om één uur naar huis kon. Men werkte in die jaren nog 48 uur per week. En morgen, op zondag, was het weer werken, dus een vrije middag was al heel wat. Thuisgekomen zei Ria: "Ik ben blij dat je er bent, ga eerst maar eens even boven kijken aan de achterkant." Daar lekten de ramen van de dakkapel. Een stevige wind joeg de striemende regen door de kieren van de ramen. Met dweilen en doeken had Ria geprobeerd de zaak zo goed mogelijk droog te houden. Het was dweilen en boven een emmer het water uit de doeken wringen. En het werd steeds erger. Inmiddels was ook het zink op de dakkapel losgeraakt, het begon te klapperen, zeilde even later naar beneden en kwam terecht in het tuintje. De wind nam toe tot een storm en de eerste dakpannen rammelden van het dak.
Aan de overzijde van de straat werden in één keer alle pannen van het dak geveegd en vielen met kletterend geweld op straat. Ook de dakpannen van de woning van Ria en Harm werden van het dak geveegd. Inmiddels werd met hard werken, dweilen, wringen en emmers ledigen de zaak zo goed mogelijk droog gehouden. Hetgeen maar ten dele lukte.
Om ongeveer half vijf werd er gebeld. Aan de voordeur stond iemand van de Glasfabriek met de boodschap: "Harm, je moet direct naar de fabriek komen, alle machines staan stil." "Geen sprake van", antwoordde Ria, "hij blijft bij mij en ons kind, je weet nooit wat er nog meer gaat gebeuren." Waarop die man zei: "Ik zal de boodschap overbrengen, maar jullie zijn niet de enige die er zo over denken."
De hele avond was het luisteren naar het gebulder van de storm en het kletteren van de regen tegen de ramen. Op de slaapkamer bleef het lekken, met doeken tussen de ramen geklemd werd geprobeerd het water tegen te houden. En dat lukte aardig, maar het bleef nu en dan dweilen. Aan de voorkant was het wat rustiger, want de wind stond achterop. Regelmatig hoorde men nog dakpannen vallen, de straat lag van voor tot achter vol met gebroken pannen. Van slapen kwam die nacht niet veel, ofschoon Koba wel op tijd naar bed moest.
Zondagmorgen om half zes ging Harm naar de Zwartglasfabriek. De straten lagen bezaaid met kapotte dakpannen, afgerukte takken, omgewaaide bomen, en dergelijke. Door de portier werd er al gewaarschuwd: "Harm, je mag niet zonder helm op de fabriek in." Een aantal collega's stond in de hal te wachten tot er helmen uitgereikt werden. Enkelen waren reeds in het bedrijf geweest. Ze zeiden: "Het is een bende. Er zijn grote gaten in de daken geslagen en er ligt veel vuil en stukken dakpannen tussen de machines. Er zijn er al die bezig zijn op het dak."
De gehele dag en ook daarna werd er geveegd, geruimd, de machines schoon- en bedrijfsklaar gemaakt. Eerst werden de daken gerepareerd, maar het duurde nog geruime tijd voordat de machines in bedrijf konden. Gelukkig hadden de ovens geen schade opgelopen en waren ze in bedrijf gehouden. Ook de schade aan de woningen werd snel hersteld. En dan lees je wat er op de Zeeuwse eilanden en aan de Zuid-Hollandsche kust is gebeurd. Daar word je klein van. Want meestal denkt men: "Och, zulke dingen gebeuren alleen in het buitenland, maar men ziet het: het kan ook Nederland treffen."
--------------------------------------------------------------------------------
Uit de Gecombineerde van 1948
Herwijnen, 8 januari: Waterwacht
Voor enige dagen is alhier de waterwacht opgeroepen. Het water heeft een grote hoogte gehad, doch is nu weer vervallende, zodat vele bewoners hun woningen weer kunnen betrekken.
Leerdam, 24 januari: Gemeentelijke spoorlijn
B en W stellen voor om een overeenkomst goed te keuren van de directie der Gemeentelijke Lichtbedrijven met de Spoorwegen over de aanleg van een zijlijntje naar het terrein der Gemeentelijke gasfabriek. B en W verwachten van de vergemakkelijkte aanvoer van de benodigde kolen een jaarlijks voordeel van f 3250,-. De aanlegkosten zouden in drie jaar kunnen worden afgeschreven.
Achterdijk, 5 februari
De toestand van de Achterdijk is buitengewoon slecht. We vernemen dat de polder, bij wie 't onderhoud berust, deze verkeersweg wil laten grinden.
Leerbroek, 20 februari: Zangconcours
De gemengde Zangvereniging 'Prinses Irene' alhier hoopt op zaterdag 8 mei a.s. deel te nemen aan een groot Nationaal Zangconcours te Leiden, uitgeschreven door de ring Leiden en Omstreken van de Chr. Zangverenigingen. Onze vereniging komt uit de 1e afdeling.
Ameide, 4 maart: Brand door lucifers
Doordat kinderen met lucifers speelden ontstond zaterdagmiddag brand in een opgestapelde hoop vismanden, die stond op het erf van de mandenfabrikant C. van Gent. De brandweer, die spoedig ter plaatse was, kon niet voorkomen dat er van de 1800 manden er ongeveer 1500 verbrandden. De schade bedraagt circa f 3.000,-.
Leerdam, 18 maart: Herijk
Blijkens een mededeling van B en W zal dit jaar de herijk van maten en gewichten worden gehouden in het Gymnastieklokaal aan de Noordwal van woensdag 31 maart tot dinsdag 6 april.
Asperen, 10 april: Nieuwe leerlingen
Op 1 april werden op de V.L. School alhier 15 nieuwe leerlingen ingeschreven, terwijl er 10 de school verlieten. Op de Chr. school werden er 20 nieuwe ingeschreven, terwijl er 10 de school verlieten.
Heukelum, 20 april: C.C.D. in actie
De C.C.D. was de laatste dagen in onze gemeente actief. Enkele huiszoekingen werden gedaan: vlees, kazen en een varken, waarvoor de houder geen vergunning had, zijn in beslag genomen.
Een tweetal personen, v.d. P. en de G., werd in arrest gesteld. Eerstgenoemde liet men echter spoedig vrij.