Omdat ik nu eenmaal lid van LSV Voorwaarts was geworden, kocht mijn vader een paar tweede-hands voetbalschoenen voor me. Voor een prikkie natuurlijk, want wat voor de één te klein was paste de ander precies! Op een keer moesten we met de junioren - ik was de keeper - spelen tegen AVV in Asperen. Nu lag dat veld van AVV aan de andere kant van de Linge vlakbij het veer. Ik vroeg zes cent aan mijn moeder voor het veer. "Ga jij maar fietsen", zei mijn moeder. "Jij fietst altijd overal heen, dan kan je ook naar Asperen fietsen." Nou had Job de Jonge ook geen centen en hij had ook geen fiets.
Hij ging dus achterop. We hadden onze spullen tussen ons in en de voetbalschoenen hingen aan het stuur. In Asperen aangekomen waren we de eerste, later kwam een aantal jongens die met het veer waren gekomen en nog een paar die, net als wij, helemaal om hadden moeten fietsen over de Asperse sluis.
Nu was er nog een probleem, want de 'links back' had geen voetbalschoenen! Geen probleem, ik gaf hem mijn linker voetbalschoen. Zelf was ik toch rechts. Die wedstrijd eindigde trouwens in gelijkspel.
Nou hadden ze in Asperen een omkleedhok met een deur die uit kwam op een vlonder bij een vliet. Door die vliet stroomde kristalhelder water. Daar konden we ons na de wedstrijd wassen. Het water was zo helder dat sommige jongens er gewoon uit dronken.
Na de wedstrijd mocht Job de Jonge bij de leider achterop de fiets, zodat ik niet zo zwaar hoefde te trappen...
--------------------------------------------------------------------------------
Cursiefje
Verenigingen en kerken
In de dertiger jaren had Leerdam een rijk verenigingsleven. Dit ondanks de crisis die een zwaar stempel op het leven drukte. Aan het begin van de dertiger jaren had Leerdam zo'n kleine negenduizend inwoners.
Op het gebied van verenigingen kende men naast de muziekgezelschappen, die in de vorige aflevering genoemd zijn, ook nog een schaakgenootschap, een damvereniging, de nodige zangverenigingen (ongeveer zeven) en postduivenverenigingen.
De kerkgenootschappen hadden hun jongelingen- en meisjesverenigingen en de vrouwenverenigingen. In Leerdam waren in die tijd zes kerkgebouwen. De Hervormde kerk aan de Kerkstraat, de Lutherse kerk (in de volksmond 'het Zwaantje' genoemd) in de Nieuwstraat, de Israelische synagoge in de Nieuwstraat, de Gereformeerde kerk in de Hoogstraat, de rooms-katholieke kerk aan de Meent en ook nog de Christelijk Gereformeerde kerk op de Noordwal. Daarnaast kwamen de Oud-gereformeerden bij elkaar in het 'Volks Koffiehuis' aan de Nieuwstraat, de Apostolischen in een lokaal aan de Tulpstraat en werden er ook nog door een voorganger, die niet bij een bepaald kerkgenootschap behoorde, diensten gehouden in het T.A.V.E.N.U. Er zullen nog wel meer verenigingen zijn geweest.
Twee wil ik er nog wel noemen. Het drankmisbruik was in die jaren heel groot. De Nederlandsch Chr. Geheelonthouders Vereeniging (De Blauwe Knoop) en de Nederlandsche Vereeniging tot afschaffing van Alcoholhoudende dranken!
--------------------------------------------------------------------------------
Krantenbericht van 9 december 1931
Brand op het Oranjeplein
LEERDAM - Maandagmiddag bemerkte de oliekoopman C.V. dat een benzineblik, dat op zijn wagen stond, lekte. Daar hij niet wist welk blik het was, lichtte hij met een lantaarn bij, waarbij de benzine op de vlam drupte. Wat hiervan het gevolg was, is licht te begrijpen. Een groote vlam sloeg uit en, waarschijnlijk in den schrik, gooide V. het blik weer op den volgeladen wagen, die ogenblikkelijk in lichtelaaie stond.
Met behulp van enkele personen werd de wagen het Oranjeplein opgetrokken, waar men trachtte met brandbluschapparaten de zaak te blusschen. Er was echter geen blusschen aan en de vlammen sloegen hoog op, een groote walm verspreidend. Spoedig was de brandweer ter plaatse, die aan het vlammenspel een eind maakte. Van het onverwachte vuurwerk was natuurlijk een groote menigte volk getuige, waarbij de jeugd rijkelijk vertegenwoordigd was. Met gejuich werd elke ontploffing van bussen begroet.