Hoe het gekomen is zal wel altijd een raadsel blijven. Maar een feit is dat de veehouder op die bewuste morgen één van zijn beste beesten verloor. Want wat was het geval? De koeien moesten van het ene weikamp, waar het gras te kort werd, naar een andere weikamp, waar volop gras was, worden gedreven. En dat ging voor een groot gedeelte over de openbare weg.
Op die weg gekomen, naderde er een vrachtauto. De chauffeur stopte om de kudde te laten passeren. Toen de kudde bijna voorbij was, gaf de chauffeur gas en reed weg. Op hetzelfde moment draaide een van de laatste koeien zich om, ontsnapte aan de drijver en kwam daarna nogal hard in aanraking met de vrachtauto. Het dier gaf een schreeuw, viel en kwam niet meer overeind. En wat men ook probeerde, het dier kreunde, loeide en zakte steeds weer terug. Goede raad was duur.
"Blijf jij maar hier", zei de boer tegen zijn knecht Bart, "dan brengen wij eerst de koeien weg en waarschuwen daarna direct de veearts." Gelukkig lag het dier vrijwel aan de kant van de weg. Bart maakte het zich gemakkelijk naast de koe, die zeer onrustig was, en ging in het gras zitten. Fietsers en een enkele automobilist stopten, maar zij konden niet meer doen dan alleen maar kijken.
Na ruim een uur arriveerde op zijn motorfiets de plaatselijke veearts. Hij onderzocht het dier en terwijl hij daarmee bezig was, kwamen de boer en zijn zoon met een veewagen. "En", vroeg de boer, "wat denkt u?"
"Dat ziet er volgens mij slecht uit", antwoordde de veearts, "zijn rechtervoorpoot is op twee plaatsen gebroken. Daar kan ik niet veel aan doen. Dat wordt een noodslachting."
Na enig beraad werd met vereende krachten het tegenstribbelende beest in de veewagen getrokken. De veearts vertrok met de belofte de leiding van het slachthuis te waarschuwen. Zo begon de laatste reis van de koe, niet naar de weide met volop vers gras, maar naar het slachthuis. Toen de boer en knecht met hun lading bij het slachthuis aankwamen, stonden er al twee slagers gereed om het karwei te klaren. Ook de keurmeester en de toenmalige stadsomroeper Wim waren reeds gewaarschuwd.
En zo rond het middaguur ging Wim op stap en klonk het door de wijk en de stad 'ding, dong, dong, ...., dong, dong'. "Hedenmiddag om vier uur vleesverkoop in het slachthuis aan de Noordwal, verpakking meebrengen. Zegt het voort." 'Dong, dong.' "Hoe laat?" werd er gevraagd. "Om vier uur." "Nu, dat komt goed uit, want dan zijn de kinderen uit school en die stuur ik wel even op pad."
Inmiddels hadden de slagers, de keurmeester en de stadsomroeper hun werk gedaan. Zo tegen half vier begon zich al een behoorlijke rij klanten voor het slachthuis te vormen. Het was zoals altijd een zogenaamd bont gezelschap, veel vrouwen, grote en kleine kinderen en enkele mannen, met tasjes, emmertjes, enzovoort.
En als iedereen nu zijn mond maar dicht hield. Maar het was zoals altijd veel commentaar, zo van: "Hoe laat is het nu?" of "Hé joh, dring jij nou nie vor, net ston je nog achteraan." Soms kwam het zelfs tot een korte ruzie toen twee vrouwen elkaar van 'voorkeien' beschuldigden.
Zo nu en dan ging er iemand zomaar, zonder te wachten, het gebouw binnen. "Dat benne de elite", werd er gezegd, "die hoeve nie in de rij te staan, maar ze wille wel vlees hebbe." Zo werd het vier uur en begon de verkoping. Tevreden kwamen de klanten, met hun emmertje of pakje, naar buiten. Een kilo vers vlees voor f 1,75.
Iets over vijf uur waren de laatste klanten geholpen. Maar het kwam ook wel voor, bij andere verkopin-gen, dat iemand na lang wachten aan de beurt was en er geen vlees meer was. Het was gewoon 'op'. Dat was een teleurstelling.
Dit was één van de laatste vleesverkopingen die aangekondigd werden door een stadsomroeper. De aankondiging geschiedde daarna op een groot zwart bord waarop met krijt geschreven stond: 'heden geen vlees' of 'vleesverkoop op ...', enzovoort. Men moest het zelf maar in de gaten houden.
--------------------------------------------------------------------------------
Krantenberichten
Benzine duurder, september
De prijs van de benzine is met drie cent verhoogd en dus van 19 op 22 cent per liter gebracht. Deze prijs was na de bevrijding aanvankelijk 30 cent.
Leerdam, 2 september, Tentoonstelling Glasschool
Vrijdag 5 september zal des middags om half vijf, door oud-minister G. Bolkenstein, in het Stedelijk Museum in Amsterdam een tentoonstelling worden geopend, welke daar gehouden zal worden van het werk dat de Leerdamsche Glasschool gefabriceerd heeft.
Ammerzoden, october, Een zeehond in de Maas
Wij vernemen dat de laatste dagen verschillende malen een zeehond in de Maas is waargenomen.
Benzine 26 cent per liter, November
Met ingang van 1 december is het bijzonder invoerrecht op benzine van f 7,80 naar f 11,- per 100 liter verhoogd. Hetgeen een prijsstijging van 4 cent per liter tengevolge heeft.
Distributienieuws december, Extra bonnenlijst
Bonnen aangewezen voor koffie en thee. Het C.D.K. deelt mede, dat voor het tijdvak van 4 tot en met 17 januari bon 118 Algemeen wordt aangewezen voor 125 gram koffie en 119 Algemeen voor 50 gram thee.
In verband met de feestdagen kan men reeds van dinsdag 30 december af op bovenstaande bonnen kopen.