Geografie
In het midden van Nederland, daar waar in de uitlopers van de Betuwe de provincies Zuid-Holland en Gelderland elkaar ontmoeten, ligt aan de rivier de Linge de gemeente Leerdam. Het maakt met haar oppervlakte van bijna 3520 ha. deel uit van een gebied dat bekend staat als de Vijfheerenlanden.
Sinds de gemeentelijke herindeling van 1986 bestaat de gemeente uit de stad Leerdam en de dorpen Kedichem, Oosterwijk en Schoonrewoerd. Er wonen bijna 21.000 mensen in de gemeente.
De Vijfheerenlanden
In het oosten van de provincie Zuid-Holland bevindt zich tussen de rivieren de Lek en de Linge het gebied dat bekend staat onder de naam Vijfheerenlanden.
Op het kaartje hieronder is het het lichtgroene gebied dat de volgende grenzen heeft: in het noorden de rivier de Lek; in het oosten de lijn Everdingen-Zijderveld-Schoonrewoerd-Leerdam; in het zuiden de rivier de Linge en in het westen de lijn Arkel-Meerkerk-Ameide. Deze laatste drie plaatsen liggen overigens net buiten de Vijfheerenlanden.

Het gebied ligt laaggelegen ten opzichte van het water van de grote rivieren als de Lek. In vroeger tijden kon dat grote problemen opleveren: hoge dijken waren er immers nog niet. Het gebeurde dan ook vrij regelmatig dat vanuit het hogergelegen 'Gelre', het huidige Gelderland, via de Betuwe de Vijfheerenlanden onder water kwam te staan.
Toen de bewoners van de Alblasserwaard aan de westgrens van de Vijfheerenlanden de Zouwendijk (van Arkel via Meerkerk naar Ameide) aangelegd hadden, kon het overtollige water nog slechter afgevoerd worden.
Op 11 april 1284 kwam er in de kerk van Everdingen een aantal edelen bij elkaar om maatregelen te nemen omtrent de overstromingen en de waterafvoer. Het waren de vijf heren van Arkel, van Der Leede, van Vianen, van Hagestein en van Everdingen.
Eén van de maatregelen was om de bestaande Diefweg, gelegen van de Linge naar de Lek, tussen Holland en Gelre flink te verhogen en te bewaken om op die manier te voorkomen dat er nog water uit Gelre de Vijfheerenlanden binnen kon stromen. Deze verhoogde Diefweg bestaat nog steeds en heet nu Diefdijk.